Pubers

PUBERS, over de ontwikkeling van het puberbrein en de opvoeding van pubers
Wil je meer praktische kennis verwerven in de omgang met pubers of wil je ouders van pubers kunnen adviseren over de ontwikkeling van pubers en hun opvoeding? In deze bijscholing/cursus krijg je informatie over het typische gedrag van pubers en hun lichamelijke ontwikkeling. De puber zet zich in de puberteit uiteen met het krachtenspel van sym- en antipathie en het oefenen in oordelen. Pubers verhouden zich tot de wereld om hen heen op hun eigen karakteristieke manier: “waar heb ik iets mee, waar heb ik niets mee?”. Zij zoeken de grenzen en ook de grenzen van de autoriteit. Er vinden als het ware krachtmetingen plaats, confrontaties met de volwassenen om hen heen, bedoeld om zichzelf te vinden. Ze zijn op zoek naar hun persoonlijkheid, maar het is ook de fase van de groepsvorming en de familie of het gezin komen meer op de achtergrond. Deze woelige fase doet een sterk appel op ouders en opvoeders!

Maar niet alleen de buitenwereld vergroot, ook de binnenwereld van pubers vergroot zich. Publicaties over het puberbrein vertellen dat vooral in de frontale cortex grote veranderingen te zien zijn en dat belangrijke verbindingen veranderen. Het puberleven is mede daardoor een paradoxale periode met soms heftige gevoelens, die de puber niet echt in de hand heeft! Hierdoor kunnen ook de eerste psychosen of suïcide ontstaan. Vragen als “wie ben ik?” en “waarom ben ik op deze wereld?” houden pubers bezig, maar ook of zij als ‘volwassene’ of gelijkwaardig worden beschouwd.

Ook de lichamelijke veranderingen roepen reacties op: stemmingswisselingen, onzekerheid over het uiterlijk en (belangstelling voor) seksueel gedrag.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

–           Belangrijke ontwikkelingen in de fasen voorafgaand aan de puberteit.

–           De ontwikkeling van het puberbrein en de invloed op gedrag.

–           Soorten puberteit.

–           De ontwikkeling van het IK.

–           Seksualiteit als onderdeel van het leven.

–           De relatie met ouders/opvoeders/leeftijdgenoten.

–           Hooggevoeligheid.

–           Grenzen, autoriteit, agressie en onrust.

–           Opvoeden in de huidige tijd.

Accreditatie:
Deze bijscholing is geaccrediteerd door KTNO (2 ECTS, K11808), VIV, VBAG en NVST.

Duur:
1 lesdag van 9.30 tot 16.30 uur of 2 avonden van 18.45 tot 22.00 uur.

Kosten:
Voor therapeuten: € 135,- (incl. certificaat).
Voor belangstellenden: € 70,- per dag of € 35,- per avond.

Locatie/online volgen:
Nuenen (Praktijk De Aanraking), Veldhoven of een andere locatie (afhankelijk van het aantal en de woonplaats van deelnemers).
Deze bijscholing/cursus is ook online te volgen (via Zoom)!

Inschrijven:
Inschrijven – De Aanraking (praktijkdeaanraking.nl)

Review: Goede inleiding en opbouw, veel informatie, verhelderende voorbeelden en maatwerk. Ik vind je een hele fijne docente!”